Welkom in Le Marche

Toen we in Le Marche begonnen met het bemiddelen in de verhuur vakantiewoningen, 8 jaar geleden wat Le Marche een volledig onbekende vakantiestreek bij de Nederlanders en Belgen. In de afgelopen jaren heeft Le Marche zich echter ontpopt als een echte vakantie regio. En dient nu als een voorbeeld voor vele andere regio's in Le Marche. Ondanks de groei in het toerisme is de regio gebleven zoals hij was, mooi en rustig. Ideaal voor de vakantiegangers die toe zijn aan een adempauze in hun drukke bestaan.

Le Marche is opgedeeld in 5 provincies, Pesaro Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno. Elke Provincie heeft wel iets unieks te bieden en doen niet voor elkaar onder in schoonheid.

In het kort proberen we hieronder uit te leggen wat Le Marche u te bieden heeft en waarom u er absoluut een keer op vakantie moet gaan.

Ligging en bereikbaarheid:
Le Marche is gelegen in Centraal Italie, aan de mooi Adriatische kust. De buur regio's zijn het bekende Toscane en Umbrie in het westen, Emilia Romana en San Marino in het Noorden en de Abruzzo in het Zuiden. De afstand vanaf Utrecht, afhankelijke natuurlijk van waar u in Le Marche wilt verblijven, bedraagt tussen de 1.400 en 16.00 km. De kortste route is via Zwitserland, en vanaf Bologna volgt u de A14. Vliegen naar Le Marche is ook goed te doen. Zo vliegt u met Ryanair vanaf Weeze naar Ancona of vanaf Eindhoven naar Pesacara. Met KLM of Transavia kunt u makkelijk vliegen op Bologna. Vanaf Bologna is het ongeveer 1,5 uur rijden naar het noorden van Le Marche.

Het Landschap:
Het landschap in Le Marche is zeer mooi en afwisselend. Aan de kust vindt u een mooi glooiend landschap dat uitkomt op vele brede zandstranden die Le Marche rijk is. De glooiende heuvels zijn rijk aan landbouwgrond, er wordt veel graan verbouwd en af en toe mais. Meer landinwaarts worden de heuvels hoger en wordt het landschap gevarieerder, afwisselend ziet u hier landbouwgrond, bos, olijfgaarden en wijngaarden. Midden in de afwisselende landschap ziet u overal kleine dorpjes en oude ommuurde stadjes, die nog allemaal bewoond zijn door de originele Italiaanse families. Nog verder landinwaarts richting de westelijke grens van Le Marche wordt het bergachtig. U komt hier aan de voet van de Apennijnen. Met als hoogtepunt de Monte sibillini in het zuiden van Le Marche.Bezienswaardigheden:

ER is ongelooflijk veel te doen en te zien in Le Marche. Van mooie steden tot interessante en verrassende musea. Om u de informatie overzichtelijk aan te bieden vindt u hieronder per provincie een selectie van de bezienswaardigheden.

Ancona:

Conero is een steile rots van ongeveer 500 meter hoog die naast de stad Ancona uit de Adriatische zee omhoog reist. De streek is onder andere bekend om haar wijn Rosso Connero. Ten zuiden van Conero vindt u de leuke badplaatsen Sirolo en Numana. Hier vindt u talloze leuke strandtentjes, let wel op in Augustus komen hier erg veel Italianen. Een aanrader voor strand liefhebbers.

Fabriano, een mooie middeleeuwse stad die zijn plek in de geschiedenisboeken heeft verdiend, door in de 13e eeuw al papier van hoogwaardige kwaliteit te produceren. Een bezoek aan het papiermuseum van Fabriano is zeer aan te bevelen. Tevens is er een leuk fietsmuseum waar vooral fietsen te zien zijn die bij verschillende beroepen passen.

Grotten van Frassasi, zijn de grootste toegankelijke grotten van Europa, de gehele Sint Pieter zou er zo in passen. De grotten zijn gelegen niet ver van de plaats Fabriano. U kunt de grotten elke dag bezoeken in de zomer. let wel op dat u warme kleren meeneemt, want het is koud in de grotten.

Jesi, een middel grote stad voor de regio Le Marche. Jesi is een mooie stad die vooral bekend is geworden door de Verdicchio wijn die uit de direct omgeving komt. Deze heerlijk witte wijn is niet duur en zeer toegankelijk. Als de Verdicchio uit de buurt van Jesi komt staat er "Verdicchio dei Castello di Jesi" op het etiket.

Loreto, is een bekend bedevaartsoord voor de Katholieke kerk. Volgens overlevering zou Maria er hebben geleefd en gewoond. In de 13e eeuw zouden engelen het huis van Nazareth naar Loreto hebben getransporteerd. Het huis staat nu in de Baslica della Casa Santa. Deze basiliek is te bezoeken en dat is zeker de moeite waard.

Macerata

Macerata Stad beschikt over een prachtig openluchttheater, Sferisteriowaar de alle bekende opera's worden opgevoerd. Macerata wordt wel de tweede operastad van Italie genoemd. In juli kunt u ook een van deze opera's bezoeken. Probeer wel van de voren te reserveren.

Monte Sibillini, een groot deel van het natuurpark Monte Sibillini is gelegen in de provincie Macerata. Een heerlijke omgeving om te wandelen en te mountainbiken. In de winter kunt u ook goed skien in de Monte Sibillini.

Cingoli, het dak van Le Marche, vanaf het stadscentrum, dat hoog boven de omgeving uittorent, heeft u een prachtig  uitzicht over Le Marche. Zelf helemaal tot de kust.

Tolentino, bekend om zijn indrukwekkende plein, Piazza del Popolo, dat 225 meter lang is en en 55 meter breed en de toren met de drie klokken. Een erg leuk stadje dat het bezoeken zeker waard is.

Fermo

Porto San Giorgio en Porto Sant'Elpidio zijn de bekendste badplaatsen van Fermo. Echter zijn er ook andere leuke badplaatsen die u zeker kunt bezoeken, zoals Cupra Marittima en Pedaso.

Ascoli Piceno

Ascoli Piceno stad staat bekend als een van de mooiste steden van Italie. Vooral het centrale plein is van grote schoonheid. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners en heeft een Romeinse oorsprong die op verschillende plekken nog goed te zien is.

Grottamare, een heerlijke kustplaats met mooie zandstranden, voor iedereen die van een strandvakantie houdt een aanrader.

San Benedetto del Tronto, een wat grotere kustplaats met 50.000 inwoners. Bij de haven vindt u een van de grootste vismarkten van Italie. een absolute aanrader om een naar toe te gaan.